Бибијако Ђиве, Теткин данУченици седмог и осмог разреда наше школе, су у петак, 31. јануара, присуствовали обележавању ромске славе „Бибијако ђиве“, односно „Теткином дану.“

На тргу у Зајечару организован је културно - уметнички програм. Ученици су имали прилику да се упознају са културом и обичајима једног народа. Заједно смо прошетали до Парка Краљевица, где се налази Свето дрво.

Овај дан посвећен је заштитници ромске деце. Ова заштитница, према народним веровањима, свој ромској деци дарује здравље, напредак и срећу. То је светица која је лечила децу и зато се данас назива “Теткин дан“. У својим домовима Роми славе овај празник уз богату трпезу и бројне госте.

У Зајечару, постоји свето дрво, које је дрво крушке. Роми у раним јутарњим сатима одлазе код светог дрвета, како би се помолили и окитили дрво. Испод дрвета остављају колач и пале свеће. Дрво се кити разним цвећем и црвеним украсним тракама. Свеће се пале за здравље и срећу целе породице. Дрво се дарује поклонима, као што су крпе, столњаци, мараме, огледала, сапуни и друго. Ученици наше школе су донели колач и запалили свеће за здравље својих најближих.Касније, након даривања, већинско становништво долази по те дарове.
Powered by WebExpress