"Да бројеви буду свима лепи"


Дан науке одржан је 13.11.2017. године и ученице петог разреда Софија Николић, Јована Јанкуцић и Миља Цанковић показале су како бројеви могу бити свима лепи.
Са бројевима се свакодневно сусрећемо. Ту су када се играмо школице, када плаћамо рачун у продавници, када меримо температуру, играмо се жмурке... Кроз уобичајену школу математике бројеве учимо кроз декадни систем у којем их записујемо помоћу десет цифара 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9.
Ако погледате у свет математике кроз прозор факторизационих дијаграма (звучи ужасавајуће стручно, а заправо је веома забавно) увидећете да је сваки број леп на свој начин. Погледајте слику и видећете пуно шарених сличица. Е па, то су заправо првих 120 бројева представљених факторизационим дијаграмима  Факторизационе дијаграме увео је Брент Јорги (Brent Yorgey), професор на Хендрикс колеџу у Арканзасу ( САД). Тај чика је и дизајнирао бројеве са слике с намером да се заљубите у бројеве.
Свака цифра има своју боју. Нуле су сиве, јединице црвене, двојке наранђасте, тројке жуте, четворке зелене, петице плаве, шестице светло сиве, седмице љубичасте, осмице беле и деветке су браон. Дакле, плавп-плаво-љубичасто је 557 
Користећи се овим алгоритмом, можете да нацртате или замислите било који природан број.
Математика обилује апстракним појмовима попут бројева, чија својства могу да засене својом лепотом. Није лако видети ту лепоту, јер појмови углавном нису представљени на тако живописан начин као у факторизационим дијаграмима, па математичар уместо очију користи логичко размишљање како би спознао ове и сличне лепоте, истражио нове и постављао тешка питања.
Powered by WebExpress