ПОСЕТА ЕКО- СЕЛУ У ПЛАНИНИЦИ


На брду изнад села Планиница налази се Еко- село. У Еко- селу живи породица Огњеновић: мама Ивана, тата Синиша и син Бањан, наш друг из трећег разреда. Сада са њима живи и волонтерка Ивана, која им помаже у пословима у кући око куће.
Породица Огњеновић живи у каменој кући, коју су сами направили. Окружена је прелепом природом, ливадама и шумом. У башти поред куће гаје различите биљке које користе у исхрани. Надомак куће налази се пчелињак у коме гаје пчеле и добијају здрав мед. У малим шталама гајед вадесетак коза и малу породицу магараца, маму Мару, тату Сивка и магаренце Перунку.
 Ученици предшколске групе и млађих разреда из Лубнице обишли су породицу Огњеновић и њихово имање у четвртак, 5. 10. 2017. године.
Редовном аутобуском линијом отпутовали смо до Планинице, а затим још километар пешачили узбрдо до наших домаћина. Уживали смо у јесењим бојама и још увек лепом и топлом времену.
Домаћини су нас срдачно дочеклали и искрено се обрадовали нашем доласку. Након краћег предаха, повели су нас у обилазак свог имања. Највише смо се задржали у разгледању, храњењу и мажењу магараца. Видели смо како се магарци купјау у прашини и сазнали да се тако штите од непријатеља, као и од досадних мува. Простране ливаде биле су одличан терен за јурке и занимљиве игре које нам је припремила Бањанова мама Ивана.
Са видиковца смо посматрали планину Ртањ.
У пчелињак нас је повео наш домаћин Синиша, који нам је објаснио како се пчеле штите од стршљенова и подсетио нас је зашто је важно јести мед.
Врло занимљиву причу испричао нам је Бањан о својој збирци фосила и о томе како и где их је пронашао.
Љубазни домаћини су нам припремили чај од матичњака и укусне здраве колаче са јабукама и орасима. Док смо се сладили, од Иване смо чули корисне информације о појединим биљкама које имамо у своијм двориштима.
Захваљујемо се породици Огњановић и њиховој гошћи на изузетно лепом пријему и пријатном боравку који су нам приредили.
Договорили смо се да их на пролеће поново посетимо.
Powered by WebExpress