ПОСЕТА ПИЛОТА НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ ОХАЈА НАШОЈ ШКОЛИПредставници Националне гарде Охаја САД /Cmsgt Sam Given, Tsgt Dan Wayble, Msgt Dave Sorrell/ посетили су 7. септембра нашу школу и са ученицима школе, разговарали о послу којим се баве, дужностима, проблемима са којима се суочавају у раду али и о сличностима Србије и Охаја, агрокултури, географији… У оквиру посете и одличне међународне сарадње Основне школе „Ђура Јакшић“ и Амбасаде САД-а у Србији, у дворишту школе, посађена су три „дрвета пријатељства“ – три платана.
Према речима Сема Гивена, једног од главних пилота Национале гарде Охаја, циљ посете је неговање добрих односа Србије и државе Охајо, као и зближавање Националне гарде из те државе са ученицима школа у Србији.

„Ми смо само један део великог тима Националне гарде Охаја који је дошао у Србију и који борави овде током целе недеље. Остатак тима ове недеље има састанке са званичницима Владе, министрима, представницима Краљева и Ниша, где покушавају да направе институционалне везе са тим градовима. Ми имамо част као пилоти наше гарде што смо посетили три различита града и три различите школе у Србији са идејом да се зближимо са школама, да наставимо партнерске односе и да са децом засадимо дрвеће пријатељства у вашем граду. Са децом разговарамо о томе како изгледа наш радни дан, које су наше дужности, сличности, о географији Охаја, агрокултури која је јако слицна са Србијом“, рекао је Гивен.

Наша школа „Ђура Јакшић“, иначе позната по медународној сарадњи, у последње време, према речима директора Саше Војновића, доста је сарадивала са Амбасадом САД-а у Србији, а добри односи су потврђени данашњом посетом пријатељства.

„Велику част нам чине наши гости, тачније Национална гарда Охаја, овом данашњом посетом. Прича је врло једноставна, приближавање два народа, приближавање две државе, да ми боље упознамо САД, пре свега наше госте из Охаја, да нам приближе ту земљу.... Колико успемо да нашу децу научимо да буду широких видика, сигурно ћемо их боље спремити за живот и најбоља прилика је управо овако, директним контактима, где они могу да поставе директна питања нашим пријатељима, и где они могу да им одговоре и сазнају много. Ученике је највише интересовао спорт и посао којим се наши гости баве, проблеми у послу са којима се суочавају јер је њихов посао заиста тежак“

Након обиласка школе и разговара са ученицима, у дворишту школе отпочела је свечана церемонија, на којој су интониране химне Србије и САД-а. Након тога, припадници Националне гарде Охаја су заједно са ученицима, посадили три платана, која ће красити двориште школе и подсећати на пријатељску и добру сарадњу наше две државе.
Powered by WebExpress