Размена одељења ОШ „Ђура Јакшић” из Зајечара и „Szobszlói Úti Általánoos Iskola ” из ДебрецинаКрајем новембра 2019. године први пут је успостављена сарадња основних школа из Србије и Мађарске у оквиру програма размене одељења. Размену реализују основне школе из Зајечара и Дебрецина.

Од 25.11.2019. године до 2.12.2019. године ученици зајечарске школе „Ђура Јакшић”, у пратњи наставница и волонтерки Интеркултуре Оливере Василијевић и Јелене Василијевић, боравили су у Дебрецину. Преподневни сати били су испуњени школским часовима и приликом да мађарске другове упознају са знаменитостима Србије, Зајечара и школе „Ђура Јакшић”. У поподневним сатима ученици су уживали у богатом програму који су домаћини припремили. Обишли су Велику и Малу цркву, Универзитет, Акватикум, Музеј, Национални парк Хортобађ... Викенд су ученици провели са својим хост-породицама.
Дебрецин је леп град, а у ово доба године још лепши, због припрема за Божић. У граду влада празнична атмосфера. Ученици су присуствовали паљењу Божићне расвете у центру града. Свих седам дана уживали су у дружењу са домаћинима и друговима из школе, у упознавању нове културе, мађарске традиције, у испробавању мађарских специјалитета и прелепих колача.

Мало је рећи да је први део размене био упешан. Сви су одушевљени.

Узвратна посета биће у априлу 2020. године.
Powered by WebExpress