RAZMENA ODELJENJA POTENZA (Italija) – ZAJEČAR


Osnovna škola Đura Jakšić u Zaječaru bila je od 22. 4. 2018. do 29. 4. 2018. godine domaćin učenicima i nastavnicama iz škole Istituto Comprensivo "Antonio Busciolano" iz grada Potenza, na jugu Italije.
U goste su nam došli: Emma, Aurora, Elisabetta, Chiara, William, Federico, Mattia, Francesco, Dylan, Ivan, Donatello I njihove nastavnice Franca Volonnino I Giovanna Mesinna.
Susret sa domaćinima bio je veoma emotivan.
Svečani prijem gostiju iz Italije upriličen je u ponedeljak, u školskoj medijateci. Tradicionalno posluženje pogačom i solju nije izostalo. Dobrodošlicu gostima je poželeo direktor škole Saša Vojnović i Olivera Vasilijević u ime Interkulture Srbije. Pored video prezentacija obe škole, intonirane su himne obe države i izveden je mali kulturno-umetnički program. Prvog dana boravka u našoj školi, gosti su u pratnji domaćina obišli školu i posetili naše predškolske grupe, koje su im svojim kratkim programom poželeli dobrodošlicu. Ostatak prepodneva gosti su proveli na redovnim časovima domaćina.
Izuzetno zadovoljstvo bilo nam je da prisustvujemo prezentaciji Centra za tradicionalne umetnosti Koreni. Dečiji ansambl je odigrao tradicionalne igre našeg kraja. Mladi muzičar Milan Ducić na najbolji način predstavio je instrumente kaval i gjade i vrlo nadahnuto je svirao.
Malu pauzu smo iskoristili da gostima pokažemo Popovu plažu. Jedan susret je bio dovoljan da narednih nekoliko dana svako veče provode na ovom lepom mestu.Upoznavanje naših gostiju sa tradicionalnom muzikom Srbije nastvljeno je u na koncertu pevačkih etno grupa u Muzičkoj školi.
U naredna dva dana želeli smo da drugovima iz Italije predstavimo pojedine časove, a nastavnici su se potrudili da časovi budu zanimljivi i učenici aktivni. Profesorke i učenici iz Italije podjednako su uživali u mikroskopiranju i merenju krvnog pritiska na času biologije, u pisanju ćirilicom na času srpskog jezika, u eksperimentima i pravljenju slatkiša na času hemije, na likovnoj radionici, kao i na času građanskog vaspitanja, na kome smo se svi još malo bolje upoznali.
Utorak, je bio rezervisan za posetu Muzeju, Opštini, za koncert Crkvenog hora i hora Lavirint i Italijansko poetsko veče.
Ljubazni vodiči su nam u Muzeju samo „odškrinuli vrata” carske palate Romulijane i proveli nas kroz Zaječar kroz nekoliko vekova.
Svečani prijem u Opštini bio je zanimljiv po tome što se predstavnik grada Zaječara, Milan Stanković, gostima obratio na italijanskom jeziku, čineći time da se u našem gradu osećaju još lepše i prijatnije.Hor zaječarske crkve, dečiji i hor odraslih, kao i hor Lavirint, priredili su veoma lep koncert izvodeći duhovne i kompozicije naših autora.Vrhunac večeri bilo je Italijansko poetsko veče koje su učenici Gimnazije pripremili za naše goste. Domaćin večeri bio je Mateo Gvarnieri, učenik iz Italije koji je na godišnjem programu razmene u Zaječaru. Poezija, a posebno popularne italijanske pesme, oduševile su naše goste.
U sredu, nakon časova u školi, domaćini i gosti obišli su Feliks Romulijanu. Tu su kompletirali priču o Galeriju započetu u Muzeju i proveli par sati u prelepomi i mirnom ambijentu.
Iste večeri u našoj školi je održana žurka za učenike i druženje za porodice domaćine. U goste su nam došli učenici, roditelji i nastavnici iz škole „Ljuba Nešić”, sa svojim gostima iz grada Lecco sa severa Italije. Druženje je proteklo uz bogatu ponudu tradicionalnih srpskij jela i slatkiša koje su pripremile mame domaćini i nastavnice iz obe zaječarske škole. Porodicama domaćinima uručene su zahvalnice u ime Interkulture Zaječar i Interkulture Srbije za učešće u programu razmene odeljenja.
Četvrtak je bio dan za izlet. Italijani i njihovi domaćini obišli su grad Niš ( Tvrđavu i Ćele-kulu) i proveli nekoliko sati u druženju, šetnji, šopingu...
Dan škole, koji obeležavamo 21. 4. ove godine je pomeren za petak, 27. 4., kako bi i gosti iz Italije prisustvovali ovom svečanom danu za našu školu.
Pre podne je odigrana fudbalska utakmica Srbija-Italija. Izuzetno lepo vreme, pune tribine i fer-plej obe ekipe doprinele su tome da podjednako uživaju i igrači i navijači.
Veče je bilo predviđeno za svečanu akademiju. Veoma kreativnam program usledio je posle dodele brojnih nagrada našim učenicima, koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima. Poezija, gluma, ples, još jednom su oduševili naše drage goste iz Italije. Profesorke su se pridružile proslavi koja je organizovana povodom Dana škole.
Subotu- Family Day gosti će verovatno dugo pamtiti, jer su se porodice domaćini zaista potrudile da gostima organizuju nezaboravne izlete.
Nastavnica Olivera i učitelji Zoran I Jelena potrudili su se da profesorke Franca i Giovanna upoznaju jedan mali deo našeg kraja. Videle su manastir Bukovo, Dunav i HE „Đerdap 2”, kao i nadaleko poznate Rajačke pimnice. Neizbežmo je bilo da vide i mali deo naše prelepre Kraljevice.
Nedelja. Dan za rastanak. Teško je bilo i domaćinima i gostima. Bilo je i suza.
Na kraju, sigurni smo da je ova razmena bila veliko i dragoceno iskustvo za naše učenike, njihove roditelje, našu školu, kao i ceo grad. Prijateljstva stvorena u okviru ove razmene su bogatstvo koje sada svi imamo i koje samo treba negovati.
Tim za međunarodnu saradnju se ovom prilikom zahvaljuje pre svega direktoru škole Saši Vojnoviću, koji je podržao ovu inicijativu i pružio svu potrebnu pomoć u realizaciji razmene. Veliko hvala na pomoći i podršci sekretaru škole Tanji Živković, kao i Tanji Stavrić i Sandri Jelenković.
Zahvaljujemo se i nastavnicima koji su pripremili posebne časove i aktivnosti za naše goste:Slađani Milošević, Aleksandri Soldo, Marini Stanojević, Dragani Lazarević, Goranu Pejčiću, i Andrijani Mijajlović.
Nastavnicama Nini Janković, Dariji Nicić, Aleksandri Soldo, Marini Stanojević i Tamari Bogdanović hvala za kulturno- umetničke programe kojima smo odlično predstavili našu školu i u kojima smo uživali.
Hvala vaspitačicama Valentini Milenović i Brankici Lazarević na srdačnoj dobrodošlici koju su sa zabavištancima poželele našim gostima.
Zahvalnost dugujemo i veroučiteljici Mileni Mitić, koja je organizovala izuzetan koncert hora u crkvi, kao i Dragiši Simonoviću za organizaciju fudbalske utakmice Srbija- Italija.
Posebnu zahvalnost izražavamo i PP službi: Gordani Markovski, Seleni Mladenov i Anđeliki Agušević.
I još jednom, hvala svim zaposlenima koji su doprineli da se naši gosti u školi osećaju bezbedno, prijatno i dobrodošlo.
Spremamo se za sledeću razmenu!
Powered by WebExpress